Kilpailutimme eilen sähköyhtiömme käyttämällä Energiamarkkinaviraston erinomaista sahkonhinta.fi-palvelua. Palvelu osaa laittaa kaikki sähköyhtiöt hinnan mukaiseen järjestykseen sekä graafisesti näyttää uusiutuvat, fossiilisen sekä ydinenergian osuuden kunkin yhtiön energiantuotannossa. Listan voi (joskin vähän hankalasti) järjestää hinnan sijaan myös ekologisuuden mukaan. Nyt entinen yhtiömme Helsingin Energia kyllä tarjoaa ympäristöpennin (joka meillä olikin), mutta se takaa vain 1000kWh ekologista energiaa lopun tullessa pääasiassa fosiillisten polttoaineiden polttamisesta.
Suomesta löytyy jopa 15 sähkölaitosta, jotka voivat tarjota 100% uusiutuvista luonnonvaroista tuotettua sähköä. Kävimme läpi näistä 8 edullisinta. Neljä putosi kisasta koska heidän uusiutuviin energianlähteisiinsä kuului esim. puuhakkeen poltto. Vaikka puu onkin hiilidioksidipäästöiltään 0 (koska poltossa vapautuu vain sama määrä, minkä puu on ottanut kasvunsa aikana sisäänsä), tulee siitä kuitenkin muita päästöjä ja voisi se puumateriaali toimia esim. lahomateriaalina metsässäkin. Rajoitimme siis tarjonnan vain niihin, jotka tarjoavat tuotantoaikana täysin puhdasta energiaa, siis käytännössä tuuli- ja vesivoimaa – aurinkovoimaa ei näyttänyt olevan tarjolla. Tietysti nämäkin muodot saastuttavat tarvittavien laitteiden valmistusprosessin yhteydessä, mutta ovat kuitenkin siitä puhtaammasta päästä. (Vai ovatko? Kiinnostaisi tietää, saastuttaako high-tech-tuulivoimalan valmistusprosessi enemmän kuin esim. vastaavankokoisen puuhakevoimalan rakentaminen ja sen päästöt 20 vuoden ajalta.)
Lopuista neljästä vaihtoehdosta (jotka energian tuotantomuodon ja hinnan ja muiden ehtojen osalta olivat varsin tasapäisiä) kolme putosi pois huonon web-designin vuoksi – ihme flash-kikkareilla tehdyt tarjouslomakkeet, ihan vaan jotta näyttää kivalta, tai väärin suunnitellut lomakkeet, joissa heti alkuun kysellään yhteystietoja tusinalla kentällä ennen kuin päästään itse asiaan.
Lopulta voittajaksi karsiutui Kuopion Energia, joka tarjosi siististi puhdasta tuulisähköä järkevään hintaan. Web-sivut ovat asialliset ja hyvin suunnitellut, lomaketta on juuri sopivasti ajaxoitu jotta valinnat sujuvat sutjakkaasti ja yleensä käyttökokemus oli varsin kivuton. Hyvän designin tunnistaakin siitä, että tuotteen avulla tehdään se, mitä halutaan tehdä, eikä mietitä miten se pitäisi tehdä.
[…] Tarmo on kilpailuttanut energiayhtiöitä: “Lopuista neljästä vaihtoehdosta (jotka energian tuotantomuodon ja hinnan ja muiden ehtojen osalta olivat varsin tasapäisiä) kolme putosi pois huonon web-designin vuoksi. – – – Lopulta voittajaksi karsiutui Kuopion Energia, joka tarjosi siististi puhdasta tuulisähköä järkevään hintaan. Web-sivut ovat asialliset ja hyvin suunnitellut, lomaketta on juuri sopivasti ajaxoitu jotta valinnat sujuvat sutjakkaasti ja yleensä käyttökokemus oli varsin kivuton.” (Mari Koo) […]